A Loire menti kastélyokról magyarul az interneten

Magyarul is olvasható az összes tudnivaló hat Loire menti kastélyról – köztük Leonardo da Vinci utolsó lakhelyéről, a Le Clos Lucé-ről -, történetükről, természeti környezetükről, az általuk kínált kulturális programokról azon a honlapon, amelyet az Atout France francia idegenforgalmi hivatal indított.

hirdetés

Parragh-Pataki Elisabeth, az Atout France magyarországi képviseletvezetője elmondta az MTI-nek, hogy a Párizstól mindössze egyórányira levő, 280 kilométer hosszú Loire folyó völgye 800 négyzetkilométer területet foglal magába és 2000 óta Franciaország legnagyobb kiterjedésű kulturális tájegysége, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Nemcsak kastélyok, hanem természetvédelmi területek is találhatók a folyóvölgyben. Az 1415-ös azincourti, angolok elleni vesztes csata után VII. Károly Touraine-ben bújt meg, ahol szilárd erődítmények voltak. Később a termékeny folyóvölgy és a fő kereskedelmi utak vonzották az uralkodókat és alattvalóikat is erre a vidékre, és így lett a Loire völgye Franciaország kertje.

A kastélyok közül a hat legnépszerűbbről olvasható sok tudnivaló a portálon magyarul. Amboise 1490 óta királyi székhely, I. Ferenc uralkodásának ideje (1515-1547) volt az újkori Franciaország fénykora. 1516-ban meghívta a nagy firenzei reneszánsz mestert, Leonardo da Vincit Amboise-ba, a Le Clos Lucé kastélyba, amely 300 méterre van a királyi kastélytól. I. Ferenc alagutat építtetett, hogy állandó kapcsolatban lehessen a művésszel, aki életének utolsó három évét töltötte ott és az amboise-i kastély kápolnájában nyugszik. Az amboise-i kastélyról 17 nyelven – köztük magyarul is – kiadvány vásárolható a helyszínen.

A Le Clos Lucé-ben a Leonardo tervezte park és botanikus kert mellett mintegy 40 találmányának másolatát – katonai, műszaki, repülő- és hidraulikus gépeit -, valamint rajzait is kiállították a kastélyban levő műhelyében és a parkban.

Chambord vadászkastélynak készült, 5440 hektáros parkját, amelyben tölgyesek, fenyvesek, mocsaras részek vannak, a 17. század óta fal veszi körül, és ott található Európa legnagyobb zárt állat- és növényvilága.

A Blois hét király és tíz királynő rezidenciája volt, gazdag képzőművészeti gyűjteményt őriz, négy királyi lakosztály várja a látogatókat. Október 21-től Reneszánsz lakomák címmel rendeznek teríték-, konyha- és ételbemutatót a kastélyban.

Chenoncheau a hölgyek kastélya volt, a Cher folyó zúg el a lábazata alatt. Az épület két szárnyát összekötő lábas hídra Medici Katalin kétszintes galériát emeltetett. Háborúk nem pusztították, így páratlan gyűjteményt őriznek a 16. századi flamand festményekből és faliszőnyegekből. Versailles után ez a második leglátogatottabb kastély Franciaországban.

Chaumont-sur-Loire kastélya gótikus tornyaival a világörökség része. Párizstól 280 kilométerre délre fekszik, Tours város közelében. 32 hektáros parkjával művészeti és természetvédelmi központ, ahol idén 21. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kertfesztivált áprilistól október végéig. Ősszel az ott termesztett zöldségkülönlegességek bemutatóját tartják meg.

A www.loirevolgyikastelyok.hu honlapon fotók, videók is vannak, és magyar utazási irodák ajánlatai.