Uniós szinten is jól áll Pécs

Több területen is jobban teljesít az EU-átlagnál Pécs, derül ki a Világbank vizsgálatából, ahol huszonkét magyar, román és bolgár nagyváros üzleti környezetét hasonlították össze egymással és az uniós átlaggal – írja a Pécsi Újság.hu.

hirdetés

A vizsgálat a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó szabályozásokat mérte fel, így a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítését vizsgálták.

Eszerint Pécs az üzleti életben több szegmensben is jobb az uniós átlagnál, a szerződések érvényre juttatásában pedig világszinten is tizedik.

Decsi István a lapnak elárulta, a felmérésből is kiderül, hogy Pécs egy olyan magyar városnak számít, ahol könnyebb beindítani egy vállalkozást, például az alacsonyabb ügyvédi díjaknak is köszönhetően.

A leghatékonyabb Pécsen az építési- és használatbavételi engedélyek ügyintézése, ami körülbelül egy hónap, ami nemcsak a magyar városokat veri, de az EU-átlagnál is jobb.

Decsi István elmondása szerint a felmérés jól bizonyítja, hogy az önkormányzat az EU viszonylatában is a lehető legtöbb téren kedvező feltételeket tud biztosítani a kis- és középvállalkozások számára.