A romák a Fideszre szavaztak

Még azokban a választókerületekben is, ahol kicsi volt a különbség a Fidesz–KDNP és a helyben második legerősebb párt jelöltje között, a romatelepekhez tartozó szavazókörökben a kormánypárt hatalmas fölénnyel győzött – írta a Hvg.hu

hirdetés

A szinte csak romák által lakott, a karcagi választókerülethez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn vasárnap olyan eredmény született, amit még Fehéroroszországban is megirigyelnének: az ország egyik legszegényebb falujában a 875 szavazatból mindössze hetvenegy ment Fideszen kívüli politikai erőnek, abból is 48 a Jobbiknak.

Országosan is elmondható azonban, hogy romák által sűrűn lakott településrészekhez tartozó szavazókörökben az országos átlagnál magasabb volt a Fideszre leadott szavazatok aránya. Egy Somogy megyei kis faluban például, a lényegében szintén csak romák lakta Pálmajorban valamennyi szavazó a Fideszre adta voksát.

A kispártok nem nagyon rúgtak labdába. A túlnyomórészt romák lakta, háromezres Tiszabura Fidesz-szimpatizáns roma polgármesterének apja például a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták színeiben indult, de a helyben elért 5 százalék nem sokat segített azon, hogy a “szocdemek” országosan akárcsak megközelítsék az 1 százalékot. A faluban egyébként 78 százalékkal szintén tarolt a Fidesz.

Pécsett, a Györgytelepen is meg lett volna az országoshoz közeli Fidesz eredmény, ám a Lungo Drom által roma nemzetiséginek beregisztrált szavazók a szabályok szerint nem ikszelhettek pártlistákra. Egyéniben viszont behúzhatták a nemzetiségiek is, ennek megfelelően nagy fölénnyel nyert a kormánypárt aspiránsa.

  • vackor

    Van aki csodálkozik ezen?