A “turik” aranykora

A használtruha-kereskedések elterjedése nem új jelenség. Évek óta töretlen a „turik” népszerűsége, legfeljebb a körülmények változtak meg fokozatosan – írja a Bama.hu

hirdetés

Egymást taposó idős nők, hatalmas ruhakupacok, savanyú szag. Nagyjából így nézett ki régebben egy turkáló. Ma már a legtöbb használtruha-boltban szétválogatva, vállfán lógnak a ruhák, az üzletek pedig nem eldugva, hanem frekventált helyeken nyílnak, akár a főutcán vagy a plázában. A vásárlók köre is sokkal szélesebb lett.

Most már csak az a kérdés, honnan jön ez a nagy mennyiségű, főként angol használt ruha, hogy minden turkálóba bőven jut belőle. Bár az üzletek tulajdonosai erről nem beszélnek szívesen, nyílt titok, hogyan szerzik be az árukészlet jelentős részét.

A nálunk gazdagabb nyugati társadalmakban az emberek gyakrabban vásárolnak jó minőségű ruhákat (Nagy-Britanniában például évi 2 millió tonna ruhát adnak el a kereskedők), és rövidebb ideig hordják azokat, mint mi vagy a nálunk keletebbre élők. Ezek a holmik sokáig a szeméttelepeken végezték, de az uniós szabályozás szigorodásával, illetve a hulladékok újrahasznosítására való törekvés miatt Nyugat-Európában ruha ma már nem kerülhet a szemétbe.

Ehelyett az utcára kihelyezett ruhagyűjtő konténerekben kötnek ki, ahonnan erre szakosodott nagykereskedők begyűjtik, és minőség alapján szétválogatják: a nem márkás, használtabb darabok többek között Pakisztánba és Afrikába kerülnek, a jobb állapotúak pedig Közép- és Kelet-Európa turkálóiba. Az outletek kifutó, visszamaradt készletei is ezeken a csatornákon jutnak el a turkálókba, így találkozhatunk gyakran még nem is használt darabokkal. Végül a hazai kiskereskedők kisebb-nagyobb haszonnal adnak túl rajtuk.

Ahogy azonban mindennek, a használt holmik vásárlásának is megvan a hátránya. A garancia ugyanis itt szinte ismeretlen fogalom, akárcsak a jótállás. A ruháknál sincs csere vagy utólagos reklamálás, még blokk ellenében sem. Érdemes tehát jól megnézni, mit veszünk, és felpróbálni, amit lehet. Fehérneműt és cipőt pedig – egészségügyi okokból – még mindig ajánlott újonnan vásárolni.