Aggasztónak tartja a Jobbik jelenlétét a Zsidó Világszövetség

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke aggodalmát fejezte ki, amiért a magyarországi ellenzéki pártok a szélsőséges Jobbikkal terveznek együttműködni.

hirdetés

– Erősen aggasztanak azok a hírek, melyek szerint a magyar ellenzéki pártok egyes politikusai azon gondolkoznak, hogy a szélsőséges Jobbikkal működjenek együtt – mondta Lauder, aki nemrég személyesen végzett helyzetfelmérést Magyarországon és csalódottan bizonyosodott meg a hírek igazságtartalmáról.

Néhány éve a Jobbik antiszemita, rasszista retorikával és ideológiával tett szert népszerűségre. A párt vezetői azóta is többször keveredtek ellentmondásos helyzetekbe az antiszemita kijelentéseik miatt, így a Zsidó Világkongresszus elnöke szerint a Jobbiknak sokkal többet kell tennie, hogy hitelesen megmutassa, ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és nem jelent veszélyt a zsidó közösségre Magyarországon. Hozzátette, amíg ez nem történik meg, veszélyes bármelyik politikai erő részéről a magyar politika főáramába engedni a szélsőséges pártot.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számára elfogadhatatlan bármilyen politikai célú listázás – ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának tartják. – 2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal – közölték.

Sermer Ádám, a liberálisok főpolgármester-jelöltje korábban egyébként azt mondta, nincs olyan taktikai megfontolás, ami miatt elfogadhatónak tudna tartani bármilyen szélsőjobboldali megnyilvánulást.

Hirdetés