Agyon van adóztatva a magyar

Emelkedett a tényleges adóteher GDP-hez viszonyított aránya 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban, a legtöbb adóbevételt továbbra is a munkát terhelő adókból gyűjtik be a tagállamok, írja a Hvg.hu.

hirdetés

A statisztikai összegzés kiemeli, hogy az EU-ban igencsak különbözőek az adóterhelések, több államban – Litvániában, Bulgáriában, Lettországban, Szlovákiában, Romániában, Írországban – is 30 százalék alatti mutatókkal lehet találkozni. Több, döntően nyugat-, illetve észak-európai államban ugyanakkor bőven 40 százalék felett áll a mutató: ide tartozik Dánia, Svédország, Belgium, Finnország, Ausztria, Franciaország és Olaszország.

A jelentés megjegyzi, hogy több országban is 1 százalékponttal nőtt az adóterhelés 2011-ről 2012-re, ebbe a körbe tartozik Magyarország is (a GDP 37,3 százalékáról 39,2 százalékra). Az adóbevételek legfőbb forrása továbbra is a munkát terhelő adók (51 százalékban), ezek után jönnek a fogyasztási típusú adók (28,5 százalékkal), és a tőkét terhelő adók (20,8 százalékkal).

Magyarországot illetően még érdemes megjegyezni, hogy míg 2002 és 2012 között a teljes adóterhelésen belül 50,3-ról 46,4 százalékra csökkent a munkát terhelő adók aránya, addig a fogyasztási adók 37 százalékról 40-re nőttek. A tőkét terhelő adók pedig 12,6 százalékról 13,5 százalékra emelkedtek. A többi régiós országgal összahasonlítva az látszik, hogy az összadóterhelés mindegyik államban alacsonyabb, sok helyen akár 10 százalékos is a különbség. A magyar mutató leginkább a némettel van egy szinten, olvasható a cikkben.