Alacsonyabbnak látják a legkisebbeket

Családban jobb nekik...

Valós méretüknél alacsonyabbnak látják legfiatalabb gyermeküket az édesanyák egy új tanulmány szerint – írja az MTI-re hivatkozva a HVG.hu. A Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a vizsgálatba bevont édesanyák átlagosan 7,5 centiméterrel becsülték alá a legfiatalabb utódjuk magasságát.

hirdetés

Az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem kutatóinak részvételével készült tanulmány szerint ez egyfajta alkalmazkodó mechanizmus, amely a legsebezhetőbb utód táplálását és védelmét szolgálja. A kutatók 747 anyát vontak be a vizsgálatukba és arról kérdezték őket, hogy észleltek-e hirtelen bekövetkezett változást a legfiatalabb lányuk vagy fiuk magasságában közvetlenül az után, hogy újabb gyermeknek adtak életet. A résztvevők több mint kétharmada – 70 százaléka – igennel válaszolt.

A kutatók szerint az anyák érzékelésében jelentkező hirtelen változás nem csupán azért van, mert az idősebb gyermek jóval nagyobbnak tűnik az újszülött mellett. Valójában azért történik, mert a szülők mindvégig érzéki csalódás áldozatai voltak, és a valóságnál kisebbnek látták a legfiatalabb gyermeküket. Amikor azonban új baba érkezik a családba, a varázslat megtörik és a szülők immár valós méreteiben látják a gyereküket – adta hírül a BBC News.