Androidos a telefonja? Vigyázzon!

Akár banki adatainkhoz is hozzáférhetnek a hekkerek, ha androidos a telefonunk. A Zimperium nevű biztonsági cég állítja, egyetlen üzenettel átvehető az irányítás az okostelefonok felett – írja az Index.hu.

hirdetés

A hiba a Stagefright nevű beépített médialejátszóban van, kihasználásával teljesen ellenőrizhető a telefon, lophatók a jelszavak, banki adatok is.

A hibát vélhetően még nem használták ki hekkerek, viszont az androidos telefonok 95 százaléka érintett. Csak 2014-ben több mint egymilliárd Androidot futtató telefont adtak el világszerte.

A biztonsági cég még áprilisban fedezte fel a hibát, és értesítették a Google-t. Ahol annyit közöltek, azonnal javítást készítettek, azt viszont nem tudni, hogy már el is jutott-e a javítás a felhasználókhoz. A kártékony kódot rövid videóban rejtik el a támadók, amit videóüzenetben elküldenek a kiválasztott telefonszámra. A helyzetet rontja, hogy a biztonsági rés javítása nemcsak a Google-n múlik: a telefongyártók, például a Samsung, LG, Huawei és a szolgáltatók is szabályozhatják, hogyan frissítik a termékeiket – olvasható a cikkben.