Elvennék a PTE-től a gyakorló iskoláját

Palkovics László, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára levélben közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorával, hogy átadnák az egyetem gyakorlóiskolájának fenntartását a Kliknek – adta hírül az Index.hu.

Eszerint a minisztérium felmérte az ország összes gyakorlóiskoláját, mert a miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie arról, hogy hol melyik maradjon. A vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy az PTE fenntartásában lévő általános iskolában túl sok a vezetőtanár, viszont kevés a pedagógushallgató. Mint ismert, korábban minden általános iskola a Klikhez került, a felsőoktatási intézményekhez tartozó pár tucat gyakorlóiskolát kivéve.

A PTE megerősítette, hogy kaptak ilyen levelet, mint írták, a Pécsi Tudományegyetemhez érkezett levélben a felsőoktatásért felelős államtitkár kezdeményezte a kötelező véleményezési eljárás lefolytatását, amely a miniszter döntési jogkörének jogszabályi feltétele.

hirdetés

“Bár korábban is köztudott volt a Minisztérium felsőoktatásra vonatkozó profiltisztítási szándéka, de a konkrétumokat nem ismertük. A gyakorló iskoláink, ezen belül a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskolája, szerves része a PTE-n folyó pedagógusképzésnek. Leendő hallgatóink szegényebbek lennének a több évtizedes hagyományok, a felkészült és elkötelezett pedagógusok stabil értékrendje, az itt elsajátítható szakmai, gyakorlati és módszertani ismeretek nélkül. A PTE a lehetőségei szabta korlátok között elkötelezett ezen értékek megőrzése mellett.”

A pécsi gyakorlóiskola a város egyik legjobb általános iskolája, ahol kifejezetten jó az oktatás színvonala, és a továbbtanulási eredmények nagyon magasak. A Cink szerint az iskolába járó gyerekek szülei még nem is tudják, hogy változhat az iskola fenntartója.

hirdetés

Hirdetés