Áttörő kutatás a PTE-n

Súlyos, esetenként maradandó károsodást is okozhatnak az enyhe koponyasérülések  – derült ki amerikai és pécsi kutatásokból. A hasonló esetek egy évben százezres nagyságrendben fordulnak elő csak Magyarországon, legyen szó sport, munkahelyi és otthoni balesetekről – írja a Hvg.hu.

hirdetés

A kutatást Magyarországon egyedülálló módon az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma finanszírozza, itt ugyanis már korábban több megközelítésből is vizsgálták az enyhe koponyasérülések élettani hatásait.

A pécsi Idegsebészeti Klinika egy úgynevezett biomarker vizsgálattal kapcsolódott be a kutatásba, amely a sérülés után a vérben lebomló fehérjék révén tanulmányozza annak élettani hatásait. Ezzel párhuzamosan betegeken végeztek MR vizsgálatokat, akik esetében az általánosan használt rutin CT és MR semmit sem mutattak ki. Az áttörést ezek a vizsgálatok hozták el, miután erősen valószínűsítették, hogy a negatív diagnózis ellenére ezekben az esetekben idegsejt szám csökkenés következik be, mindez pedig címlapot ért a Journal of Neurotrauma című folyóiratban.

A vizsgálatok eredményei a sportolók – például bokszolók és futballisták – számára különösen fontosak lehetnek, ezért az Egyesült Államokban megfogalmazott cél most az, hogy néhány éven belül egy egyszerű vérvétellel, már a pálya mellett ki lehessen mutatni, hogy mi a teendő mondjuk akkor, ha két játékos összefejel.