A tömény is jóval drágább lesz

Nem kell kapkodni

A gyógynövényes italokat és a pálinkákat leszámítva gyakorlatilag minden tömény jócskán megdrágul, például egy 46 százalékos alkoholos ital literjét 900 forint adó terheli jövő évtől – legalábbis ha a mostani formájában fogadják el a kormány kedden beadott adócsomagját. A népegészségügyi termékadó az alkoholos üdítőket és az ízesített söröket már eddig is sújtotta, és régi szándék a kommerszek visszaszorítása is a pálinka javára – írja az Index.hu

hirdetés

A pálinkák és a keserűlikőrök megússzák, a többi likőrre és töményre azonban kiterjeszti a népegészségügyi termékadót a kormány kedden benyújtott adócsomagja. A kezdetben még csak csipszadóként emlegetett adótípust az utóbbi években egyre szélesebb körre terjesztették ki, energiaitalok, olcsóbb szörpök, cukrozott kakaópor, snackek, később ízesített sörök estek áldozatul.

Hamarosan pedig a jövedéki és forgalmi adó mellett fizethetjük a termékadót a szeszek után is. Az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt, ezek külön jövedéki kategóriába tartoznak, és értelemszerűen nem vonatkozik az alkoholtartalmú gyógyszerekre sem. Jelentősen megdrágulnak ugyanakkor a kommersz italok, a vodka, a whisky, gin és likőrök, stb.

Nem kell termékadót fizetni a gyümölcspárlatok után, és azok után a tömények után sem, amelyekben nincs adalékanyag, és legalább hét különböző gyógynövényt tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy az összes ismertebb gyomorkeserű – Unicum, Jäger, Becherovka stb. – megússza az adót, többségük ugyanis megfelel ezeknek a feltételeknek.

A többi italnál viszont érezhető drágulás jöhet. Egy 22 százalékos féldecis vodka szeszesital most a boltban körülbelül 100 forintba kerül, ez az új adóval már 120 forintba kerülhet, ha az adót egy az egyben érvényesítik az árban. Egy 37,5 százalékos féldecis körteízű szesz most 140 forint, erre 35 forint adó jön. De nem csak a szegényebb alkoholistákat sújtja majd keményen az adó: például egy literes, 7 ezer forintos, 80 százalékos Abszintra ezzel a húzással még 900 forint adó kerül.