Az államé lesz a Túró Rudi?

Felvásárolhatná az állam egyes szakmai felvetések szerint a híres magyar tejtermékmárkákat azoktól a multi cégektől, amelyek kivonulnak Magyarországról, írja az Agrárszektor.hu.

hirdetés

A Danone közelmúltbeli bejelentése fokozza a hazai aggodalmakat amiatt, hogy a Magyarországon is érdekelt multinacionális tejipari vállalatok kivonulásával akár végleg elveszhetnek egyes tradicionális, híres magyar tejtermékmárkák. Mint ismert, a Danone a napokban jelentette be, hogy több európai gyára mellett bezárja budapesti üzemét is, és a magyar piacon ezentúl importtermékekkel kíván jelen lenni.

Tejágazati adatok szerint a Danone-on kívül több más Magyarországon érdekelt tejmulti – így a FrieslandCampina és a Boungrain Csoport – is fokozatosan csökkentette az itt felvásárolt tejmennyiséget az elmúlt években, és egyre inkább tejtermék-importra rendezkedett be, olvasható a cikkben.

A FrieslandCamnpina gyártja például a Pöttyös Túró Rudit, míg a Bongrain tulajdonában lévő Pannontej Zrt. a Medve, a Karaván, a Pannónia és a Tihany camambert sajtokat vagy a Bakony termékcsaládot. Ezek közül néhányat – állítják tejágazati szakértők – a Bongrain Csoport részben már most is Lengyelországban gyárt, és importtermékként hozza a magyar piacra.

multik magyarországi visszavonulásával növekszik annak a veszélye, hogy a tradicionális magyar tejtermékmárkák egyre inkább külföldi alapanyagból, külföldön készülnek majd, vagy akár teljesen eltűnnek a hazai piacról.

Fotó: MTI