Az EU-t is aggasztja feketemunka

A munkáltatónak és a munkavállalónak is kára származhat abból, ha a munkaviszony nincs bejelentve, írja a Metropol.hu.

hirdetés

A feketemunka az Európai Uniót is aggasztja. A legutóbbi, márciusi Eurobarometer szerint a magyarok 29 – az uniós polgárok 32 – százaléka ismer személyesen olyan embert, aki jövedelmének egy részét vagy egészét nem vallja be. A magyarok 11 százaléka saját bevallása szerint fizetett az elmúlt egy évben olyan áruért vagy szolgáltatásért, amely részben vagy egészben be nem jelentett munka gyümölcse volt. (Ez megegyezik az EU27-ek átlagával.) Továbbá a magyarok 6 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elmúlt egy évben jutott olyan jövedelemhez, melyet munkáltatója nem vallott be. (Az uniós átlag 3 százalék.)

A normál munkavégzésen felül a válaszadók 4 százaléka végzett további olyan munkát, amelyért be nem vallott jövedelmet kapott, ami ismét csak megegyezik az uniós átlaggal, olvasható a cikkben.

A 2010-es adatokkal dolgozó kutatás szerint a be nem vallott havi jövedelem mértéke 60 és 440 ezer forint között mozog, átlagos aránya pedig a tényleges jövedelmen belül 17,3 százalék volt. Megállapították azt is, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező kistérségekben alacsonyabb a rejtett gazdaság részesedése, mivel ezeken a területeken a magyar és a külföldi nagyvállalatok a legnagyobb foglalkoztatók, amelyeknél a bejelentett munka a jellemző. A szegény térségek, szegregátumok szintén nem központjai a be nem jelentett munkának.