Bajban a dinnyések

Egyértelműen kijelenthető: a mennyiség szempontjából sikeres a kormány Nemzeti Dinnyeprogramja. A baj, hogy talán túlságosan is. A túl sok dinnye ugyanis a gazdák nyakán maradhat, többen csődbe is mehetnek. Fazekas Sándorék szerint évek óta a legjobb szezon várható, ezen a héten zuhanhat a gyümölcs ára. Pedig éve óta először minden adott volt ahhoz, hogy nagyon finom legyen a magyar dinnye – írja az Index.

hirdetés

A portál beszámolója szerint a körülmények a dinnyetermesztéshez szinte mindig szuboptimálisak, sosincs olyan, hogy minden jó lenne. Vagy az időjárással van baj, vagy a növényt megtámadó betegségekkel és a kártékony rágcsálókkal. A lényeg, hogy nincsen szezon szívás nélkül.

Mégis a hivatalos álláspont szerint a Nemzeti Dinnyestratégia rendet tett a piacon, majd növekedési pályára állította, idén pedig már Magyarország lehet az EU legnagyobb dinnyeexportőre.

Az Index szerint esőfelhő a derűs dinnyeszezon felett az áruházi helyzet. Ugyan a nagy boltok többsége a héten elkezdi kiszorítani az import dinnyéket, és 150 forint körüli áron kínálja az első hazai érést, a Lidl 99 forintért, egy akciózással kezdett a héten.

Ez a gazdák szerint teljesen indokolatlan, szakmaiatlan, a Dinnyetermelők Országos Szövetsége pedig egyenesen attól fél, hogy a szezonkezdeti akciózás a kormány elmúlt évekbeli munkájának eredményét taszíthatja a kútba. Az Indexnek megszólaló gazdák szerint azonban ez alaptalan félelem, összességében csak néhány forinttal nyomhatja le a dinnye árát, mivel csak egy áruházláncról van szó.