Baranya az egyik legszínesebb megye

Bármennyire úgy tűnik, nem árasztják el Magyarországot a külföldiek, a nemzetiségeknél pedig hiába döntő a cigányság súlya, csupán a megyék felében övék a nemzetiségek közötti elsőség, a többiben a németeké – írja az Index az Otthontérkép etnikai térképre hivatkozva. 

hirdetés

Északkeletről Budapesten át délnyugatra húzódik az a vonal, amely mentén az országos átlagnál nagyobb a nemzetiségiek és a külföldiek aránya. Dél-Alföldön és a Kisalföldön kevesebben vannak, bár Békés megye a szlovák és román közösségek miatt kicsit kilóg a régióból.

Ugyan 184 ezer némettel szemben 315 ezer vallja magát cigánynak, utóbbiak csak a megyék felében szerezték meg a kisebbségek között az elsőséget. Az adatok a KSH 2011-es népszámlálásán alapulnak – írja a hírportál.

Különösen magas a nemzetiségek aránya Baranya megyében. Míg Budapesten csak 7 százalék, addig Baranyában 14,7. A megyében a németek aránya a legmagasabb (6,66 százalék), a cigányoké 4,5, ami mellett jelentős a horvát kisebbség – a bunyevácokkal és a sokácokkal együtt 1,8 százalék. A mohácsi kistérség az országos rekorder: 27,8 százalék vallja magát nem magyar vagy nem csak magyar nemzetiségűnek.

További érdekesség, hogy a cigányság nélkül is itt az egyik legmagasabb a nem magyar vagy nem csak magyar identitásúak aránya.