Barkácsfúróval esnek neki a betegeknek?

Barkácsfúróval és mezőgazdasági boltból származó műanyagcsővel, illetve horgászdamillal dolgoznak az orvosok egyes budapesti kórházakban – írja az Index.hu. A kreatív megoldások rendkívül kockázatossá tehetik a betegellátást. 

hirdetés

A szakemberhiány mellett sok helyen eszközhiány is van, amit a bizonyos kórházakban egyedi megoldásokkal próbálnak pótolni. A hírportál forrásai szerint  van olyan elismert budapesti kórház, ahol a műtéteknél barkácsáruházban vásárolt fúrógépet használnak a sebészi csontfúró helyet, amit természetesen minden esetben fertőtlenítenek, és a géphez rendes orvosi fúrószárat használnak. Pénzhiány miatt kényszerülnek rá arra is, hogy a mezőgazdasági boltokból szerezzék be a katéterezéshez szükséges műanyagcsöveket. De olyan is megesik, hogy a műtőkben orvosi fertőtlenítő folyadék helyett pár száz forintos folyékony szappan van.

Egy, az Index által megkérdezett szakember, Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász szerint csak ritkán és extrém helyzetben van létjogosultsága az ilyen, pénztelenség indokolta kreatív megoldásoknak, egyébként ugyanis ez a folyamat iszonyatos veszélyeket rejt magában. Maradandó károsodást okozhatnak, sőt akár valakinek az életébe is kerülhet a spórolás.