Belgrádig vezet majd a vasút

A Budapest–Belgrád-vasútvonal kiépítéséről is egyeztetnek decemberben azon a belgrádi találkozón, amelyen tizenhat közép- és kelet-európai állam kormányfője vesz majd részt, és amelyet Szerbia és Kína közösen szervez meg. Aleksandar Vucic szerb és a Li Ko-csiang kínai miniszterelnök erről is tárgyalt tiencsini találkozóján, amelyről nagy terjedelemben tudósított a belgrádi sajtó szerdán – írja az MNO.hu

hirdetés

Tavaly novemberben a kínai, a magyar és a szerb miniszterelnök abban állapodott meg, hogy kínai hitel segítségével újítják fel a magyar és a szerb főváros közötti vasútvonalat. A megegyezés szerint kétvágányú pálya épül, amelyen a vonatok a 350 kilométeres távolságot mintegy három és fél óra alatt tehetik majd meg. E beruházás néhány részletéről tárgyalt most a szerb és a kínai fél.

Aleksandar Vucic és Li Ko-csiang a tiencsini Gazdasági Világfórum megnyitása előtt arról a hitelről is egyeztetett, amelyet Kína ad a nyugat-balkáni országnak a maga 180 kilométeres vasúti szakaszának finanszírozására. A kivitelező cégekkel a pénzügyek mellett a szerb politikus a határidőkről is beszélt.Korábban a magyar kormány is megfogalmazta ennek jelentőségét, a teherforgalom ugyanis jelentősen bővülhetne azzal, hogy a kínaiak ezen a vonalon juttatnák Nyugat-Európába a görögországi kikötőkbe érkező kínai árut.