Boldogok is vagyunk meg nem is

Tízből heten a világban sok örömforrással találkoznak az életükben, gyakran mosolyognak és nevetnek, adta hírül a Metropol.hu a Gallup közvélemény-kutató intézet boldogságfelmérése hivatkozva.

hirdetés

A 2013-as állapotot tükröző vizsgálat szerint az emberek 71 százaléka pozitív érzelmekről számolt be, 2006-ban ez az arány még csak 68 százalék volt.

Magyarország 67 ponttal a 72. helyen, majdnem pont középen szerepel a világranglistán, és a középmezőnybeli eredmény akkor sem változik, ha Európára szűkítjük az összehasonlítást.

Ez az eredmény egybevág az OECD 2014-es Better Life Index felmérés Magyarországra vonatkozó egyik adatával. A kutatás szerint a magyarok 67 százaléka mondta azt, hogy egy átlagos napon több a pozitív tapasztalata (kipihentség, büszkeség az elért teljesítményre, élmények), mint a negatív (fájdalom, aggodalom, szomorúság és unalom). Ez csaknem 10 százalékkal alacsonyabb, mint az OECD 76 százalékos átlaga, írják a cikkben.

A nők kissé borúsabban látják az életüket Magyarországon: míg ők átlagosan 4,8 pontra értékelték az életükkel való elégedettségüket, addig a férfiaknál ez a szám 5,1 volt.