Borult a bili a pécsi húsüzemben

A februári sztrájk után most ismét forrnak az indulatok a pécsi Pick-üzemben, most azonban nem az óriáscég alkalmazottai, hanem az azzal szerződött munkaközvetítő bérmunkásainál borult ki a bili – írja a Hvg.hu.

hirdetés

Korábban hírportálunk is megírta, hogy a pécsi húsüzemben februárban órás sztrájkot szerveztek a dolgozók, mert a nagymértékű teljesítménynövelés ellenére nem kaptak béremelést. Végül, miután a szakszervezet megállapodott a vállalat vezérigazgatójával, öt és fél órás sztrájk után befejezték a munkabeszüntetést és újra elkezdtek dolgozni.

Úgy tűnik, most a bérmunkásokra került a sor, ők borították a bilit a Pick-nél. Többük állítása szerint ugyanis az őket közvetítő Benefit Work Kft. feketén dolgoztatta a csapatot, ráadásul embertelen munkaidőkben – így a Hvg.

A botrányt a céggel kapcsolatban álló Andrási Zoltán robbantotta ki, mivel állítása szerint nyolc hónapja nem fizették ki. Azt mondja, bár a Pick Zrt.-vel kötött szerződéseken szerepel a neve, a Benefit-Work Kft. mégsem jelentette be őt és néhány társát a munkaügyi felügyeletnél. Az 50 bérmunkás közül néhányat feketén, másokat pedig nem a bejelentett minimálbéren, hanem jóval többért foglalkoztatott. A megvádolt ügyvezető teljesen máshogyan emlékszik, de az igazság eldöntése az ügybe azóta bevont Munkaügyi Felügyelet feladata lenne.

A lap Pick Zrt.-t is megkereste. A cég így nyilatkozott az ügyben:

„A Pick Szeged Zrt. a szerződésben meghatározott díjat fizeti a szolgáltatónak és nincs beleszólása abba, hogy a Benefit Work Kft. és annak munkavállalói között milyen tartalmú megállapodás áll fenn. A fizetett díj magába foglalja a kölcsönzött munkaerő teljes bérköltségét és a járulékokat, valamint a felmerülő közlekedési és szállásköltségeket”