Cicákkal a terroristák ellen

Új őrület hódít a terrortépázta belga fővárosban: a lakásukba szorult emberek macskás képekkel árasztják el a Twittert, hogy segítsék a rendőrséget a nyomozásban – írja az Index.hu.

hirdetés

Ha nincs miért kimenni az utcára, marad szórakozásnak az internet. És miből van rengeteg az interneten?

A #BrusselsLockdown hashtag alatt vasárnap késő estére már több száz vicces macskás fénykép és mém összegyűlt a közösségi oldalon. Abból indult az egész, hogy a rendőrség megkérte a helyben élőket: ne posztoljanak a közösségi médiában a rendőri mozgásokról. Ezért elterjedt, hogy akkor az ősi fegyverrel, macskás videókkal spammeljék tele a már kialakult keresőszavakat, témákat. Azóta megállíthatatlanul ömlenek a cicás képek.

A kezdeményezés pár óra alatt kinőtte magát. Most már azért is rengetegen posztolnak, hogy kifejezzék szolidaritásukat a terrorveszélyben sínylődő brüsszeliekkel. Szombat óta nem nagyon mehetünk moziba, koncertre, bevásárolni, és úgy általában: a négy falon kívülre. Nem tiltja meg senki, de a legtöbb hely zárva van, és a fő látványosság a járőröző katonák és a kiürült terek.

Szombat hajnalban jelentette be a belga kormány a legmagasabb szintű terrorkészültséget, amely hétfőn is érvényben marad. A hatóságok forgalmas helyeket érő támadástól tartanak. Az iskolákban ma nincs tanítás.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy 16 embert őrizetbe vettek egy feltételezett terrortámadással kapcsolatban. A november 12-i párizsi támadás egyik gyanúsítottját, Salah Abdeslamot azonban még nem találták meg. Ahogyan fegyvereket és robbanószereket sem.