Csak a nyelvvizsgánk legyen meg időben!

A tandíjuk felét kifizethetik az államnak azok a hallgatók, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát. Az első érintett évfolyam határideje idén nyáron jár le, az állam több százezer forintot követelhet a nyelvvizsga nélküli végzettektől. Akik nem tudnak halasztást kérni vagy nem jogosultak mentességre, részletfizetést igényelhetnek. A volt államtitkár szerint a követelmény nem teljesíthetetlen – írja az Origo.

hirdetés

A képzésük költségének a felét ki kell fizetniük azoknak az állami finanszírozású hallgatóknak, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukat. A diploma megszerzéséhez viszont nem elég befejezni a képzést és államvizsgázni: teljesíteni kell a nyelvvizsga-kötelezettséget is.

A szabály a hallgatói szerződések 2012-es bevezetésével lépett életbe. Hallgatói szerződést már nem kell aláírni, a kérdést a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szabályozza, abban ugyanaz áll, mint ami a szerződésekben volt.

A nyelvvizsgahiány régóta gond a magyar felsőoktatásban, mondta az Origónak Hoffmann Rózsa, aki a hallgatói szerződések bevezetésekor a kormány oktatásért felelős államtitkára volt.

A probléma egyébként akkora, hogy a kormány saját diplomamentő programjának pályázati felhívásában az szerepel, „a felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet”. 2006 óta 50 ezer diplomát nem adtak ki nyelvvizsga híján, tájékoztatott még 2014 elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

További részletek itt.

Hirdetés