Csak óvatosan a horgászbottal

Százezrek helyett várhatóan csak néhány tízezer forintra büntetik majd a szabálytalanságon kapott horgászokat. A rapsicokat ellenben akár több millióra is bírságolhatják – írja a Bama.hu.

hirdetés

A tavaly elfogadott halgazdálkodási törvényben drákói szigorral léptek fel a döntéshozók azokkal a horgászokkal szemben, akik vétenek a szabályok ellen. Példának okáért, aki engedély nélkül várta élete halát vagy csak mutatóba egy nyúlfarknyi méretű snecit, akár több százezer forinttal is javíthatta a költségvetés egyensúlyát, mivel hat számjegyből álló összegre is megbüntethették.

A kormány viszont most változtatna a szabályozáson a nyilvánvalóan aránytalan büntetési tételek csökkentésével. A már elkészült, várhatóan ősztől hatályos új rendelkezés tervezete szerint a kisebb súlyú kihágások elkövetőit legfeljebb ötvenezer forinttal bírságolhatják. Az állami vagy területi jegy hiánya tíz és negyvenezer forint közötti összegbe kerül majd. További enyhítés, hogy aki utóbb, záros határidőn belül bemutatja a hiányzó okmányokat, elengedik a büntetését.

A rapsicokra, vagyis azokra, akik nem megengedett eszközökkel fogják ki – általában – ipari mennyiségben a halakat, viszont rossz idők jönnek. Velük szemben a bírság százezernél indul, s félmilliónál ér véget, viszont ha visszaesők, vagy például védett halfajokat zsákmányolnak galád módszerekkel, ötmillió is lehet a végösszeg.

A sport- és hobbihorgászoknak mindazonáltal érdemes továbbra is elmélyedniük a tavalyi szabályváltozásokban, az általunk megkérdezett halőrök szerint ugyanis sokan továbbra sincsenek tisztában a részletekkel. Többek között változott egyes halfajok tilalmi időszaka, kifogható mérete és mennyisége, valamint az is új előírás, hogy a halat élve nem lehet elvinni a vízpartról.