Csaknem 160 milliárd forintot tüntettek el

Közel két év alatt nagyjából 2400 olyan ügy részleteit igyekezett tisztázni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyben forgalmiadó-csalás gyanúja merült fel – írja az Mno.hu.

hirdetés

Az utóbbi időszak hazai áfacsalási ügyeiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyekkel foglalkozó sajtószóvivője beszélt a Magyar Nemzetnek. Sárközi Alexandra elmondta: a komoly horderejű visszaélésekben rendszerint magyar állampolgárok vesznek részt, a legtöbb csalást pedig a nagy mennyiségben szállítható, apró méretű, s emiatt egyedileg nemigen azonosítható árucikkek kereskedelménél követik el. Ilyenek a különféle mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, egyes elektronikai alkatrészek és bizonyos készülékek. A feltételezett elkövetők a csaknem két év alatt 155 milliárd forint áfát próbáltak meg elcsalni.

A NAV egyébként az elmúlt években jóval hatékonyabb az ügyek felderítésében. Míg korábban a károk öt-tíz százalékát szerezte vissza a hatóság, addig mostanában ez az arány húsz-harminc százalékra emelkedett. Januártól pedig további javulás várható, mivel az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer további lehetőségeket nyithat meg a revizorok, a pénzügyi nyomozók előtt.