Csődbe mehetnek a játszóterek miatt

A megyében legalább tíz falu lehet érintett a „játszótérbotrányban”, amelynek következményeként feltehetően vissza kell fizetniük a terek felépítéséhez kapott pályázati támogatást. Akár csődbe is mehetnek – írja a Bama.hu

hirdetés

Országszerte 145, de egyes források szerint akár több mint 200 település is nagyon komoly gondba kerülhet, mivel a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) szerint az érintett önkormányzatok uniós pályázati forrásokat felhasználva a piaci árnál drágábban építtettek játszótereket. A hivatal álláspontja szerint az is kérdéses, hogy tisztességes volt-e a kivitelező cég és az önkormányzatok kapcsolata.

Ennek egyik következményeként a településeknek vissza kell fizetniük a kapott támogatást, kamatokkal megfejelve.

Mindemellett a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint büntetőeljárás is indult. A szóban forgó pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal koordinálta, ők azonban a visszavont támogatásokat érintő büntető- és hatósági eljárások miatt nem kívántak nyilatkozni.

A probléma a 2011-2012-ben uniós Leader-forrásokból épített játszóterek egy részénél merült fel. Kiderült az is, hogy az önkormányzatok a beruházás áfa-részét visszakapták a kivitelezőtől, állítólag egy alapítvány révén. Így nekik a hét- és tizenötmillió forint közötti összegű építkezések tulajdonképpen ingyen voltak. Kérdés viszont, mi lett a sorsa a visszakapott pénznek, és az egyáltalán jogszerű volt-e.