Drágább lesz a sztrádázás?

Az ideihez képest több mint harmadával nagyobb bevétellel számol e-matricából avagy időalapú autópálya-matricából a 2016-os költségvetés, miközben a kamionok után a 2015-re előirányzottnál kevesebb használatarányos e-útdíjjal terveznek – írja a Napi.hu.

hirdetés

A rendszer működtetése is többet visz majd el, de nem lesz akkora ugrás, mint az idén volt. A puszta számok ellenére sem biztos, hogy az autósoknak többet, a kamionosoknak pedig kevesebbet kell fizetniük, mint az idén.

Az idei nettó 34,5 milliárd forint után 47 milliárd forintos autópályamatrica-bevétellel számol a 2016-os költségvetés tervezete. A nehéz tehergépjárművek után fizetendő e-útdíjból viszont az idénre jócskán megemelt előirányzathoz képest kevesebbet terveznek beszedni. Utóbbinál tavaly nem teljesült a nettó 133,9 milliárdos terv, csak 128,2 milliárd forint folyt be, a 2015-ös büdzsében szereplő előirányzatot némi huzavona után – volt 169 milliárdos terv is – 149 milliárdra emelték. Többet szánnak a rendszer működtetésére, ellenőrzésre: kétmilliárddal 18,3 milliárd forintra növelnék az összeget.

További részletek ITT!