Egyértelmű a Fidesz-előny

A Tárki három héttel a választások előtt készült közvélemény-kutatása a kormánypártok fölényét mutatja, és az is látszik, hogy a baloldali Kormányváltók és a Jobbik támogatottsága a korábbiaknál kiegyenlítettebbé vált. Az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, a magasabb részvétel az LMP-nek és a baloldali ellenzéknek lenne előnyös. A Nézőpont Intézet ugyanebben az időszakban készített felmérése alapján is jelentős a Fidesz előnye – írta az Index.hu.

hirdetés

A Tárki szerint a választók 43 százaléka szeretné, ha maradna a kormány, 36 százaléka viszont kormányváltást szeretne (további 21 százaléknyi válaszadónak nincs véleménye vagy nem árulja el azt). Az Orbán-kormány maradását preferálók 79 százaléka Fidesz-szavazó, 6 százaléka a Jobbikra voksolna, míg 9 százaléknyian nem mondják meg pártpreferenciájukat, a válaszadók fennmaradó része pedig más pártokkal szimpatizál – olvasható az Index-hu-n.

A Tárki felmérése szerint – a februári kutatáshoz hasonlóan a választási helyzetet szimuláló borítékos módszerrel mérve – a Fidesz-KDNP biztosan tartja előnyét: a teljes népesség 38 százaléka szavazna ugyanis a kormánypártokra, míg a Kormányváltók néven közös listát állító MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok 16 százalékon, a Jobbik 15 százalékon, az LMP pedig 4 százalékon áll.