Elfogyó és növekvő nagyvárosok: íme a tények!

Miskolc és Salgótarján népessége brutálisan csökkent, Győr és Sopron növekedett a legjobban a nagyvárosok között, derül ki a portfolio.hu 2005-ös és 2016-os adatok alapján készült cikkéből. Pécs tartja a helyét a nagyvárosok között, továbbra is 5. helyen áll a népességszám alapján mintegy 150 ezer fős lakossággal.

hirdetés

Salgótarján népessége csökkent a legjobban a KSH 2005-ös és 2016-os mikrocenzus számítása között, derül ki a portfolio.hu cikkéből. A legjobban Győr és Sopron lakossága növekedett.

Pécs népessége is csökkent az elmúlt időszakban, de nem olyan hatalmas mértékben, mint több magyar nagyvárosé. Százalékos arányban Pécs lakossága körülbelül olyan mértékben csökkent, mint a sokkal jobb gazdasági helyzetűnek tartott Veszprémé, a csökkenés aránya például Székesfehérváron, Tatabányán, Kaposváron, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is nagyobb. A csúcsot Salgótarján és Miskolc tartja, de nem sokkal jobb a helyzet Békéscsabán és Szolnokon sem.

Miskolc népessége 2005 és 2016 között 23 ezer fővel, arányaiban 13 százalékkal csökkent, ezzel az egykor második legnagyobb magyar város lecsúszott a negyedik helyre, Szeged mögé. A portfolio.hu szerint Pécs tartja az 5. helyét 150 ezer fővel. További részletek itt találhatóak.