Elszabadult a pokol Kijevben

Legalább tizennyolcan haltak meg a keddi összetűzésekben az ukrán fővárosban. A rendfenntartók megindultak a hónapok óta álló barikádok ellen, eljutottak a Majdanig, ám a teret semmiképp sem akarja harc nélkül átadni Viktor Janukovics államfő ellenzéke, írja az Index.hu.

hirdetés

Este páncélosokkal felszerelkezve indultak meg ellenük a rendfenntartók. A városban közlekedési káosz alakult ki a metró lezárása miatt. Bár az ellenzék vezetői már kedd éjszaka tárgyaltak az elnökkel, nem jutottak semmire. Messze még a béke Kijevben és a politikailag megosztott Kelet- és Nyugat-Ukrajnában. Egyre kevésbé túlzás polgárháborúról beszélni.

Közben keringeni kezdett egy videó az interneten, ahol egy fiatal ukrán lány elmondja miért vannak ezrek Kijev főterén:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Hvds2AIiWLA” width=”670″]

A 444. hu lefordította, amit a lány mond: “Ukrán vagyok, Kijev szülötte. Most a Majdanon vagyok, a város főterén. Szeretném, ha tudnátok, hogy miért vannak ezrek az utcákon az országban. Egy oka van: szabadulni akarunk a diktatúrától. Szabadok akarunk lenni a politikusoktól, akik csak magukért dolgoznak.

Akik készek lelőni, megverni, megsebesíteni embereket, hogy mentsék a pénzüket, házukat, hatalmukat. Azt akarom, ezek az emberek itt, akiknek van méltóságuk, akik bátrak, normális életet élhessenek. Mi civilizáltak vagyunk, a kormányunk viszont barbár.

Azt akarjuk, hogy ne legyenek korruptak a bíróságaink. Szabadok akarunk lenni. Holnap talán már nem lesznek telefonjaink, nem lesz internetünk. Egyedül leszünk itt a téren. A rendőrök talán egyenként megölnek majd minket.

Ezért kérlek most titeket, hogy segítsetek. Ezt a szabadságot a szívünkben őrizzük. Ezt a szabadságot az elménkben őrizzük. Most pedig szeretnénk elmondani. Azt szeretnénk, ha elmondanád ezt a történetet a barátaidnak, ha megosztanád ezt a videót. Mutasd meg a családodnak, a barátaidnak, a kormányodnak. Mutasd meg, hogy támogatsz minket.”

  • Tweek

    Csakhogy az ország soha nem volt része az orosz birodalomnak, sem a Szovjetuniónak. Viszont ellenben NATO és EU tagok vagyunk.
    Hagyjuk már a baromságokat…

  • Zsuzsa

    Ez lesz nálunk is, ha végre felfogja a nép, hogy Orbánék visszaviszuk az országot az orosz birodalomba.