Elvágják a kétes pénzek menekülőútját

Svájc, Kajmán-szigetek, Szingapúr vagy Ausztria – immár az sem lehet nyugodt, aki ezekre a helyekre mentette ki adócsalásból származó vagyonát. Az Országgyűlés által megszavazott nemzetközi egyezmény révén ugyanis a magyar adóhivatal hozzájuthat a legfontosabb adó- és banktitkokhoz – írja az mno.hu.

hirdetés

Külföldi helyszíneken is kutakodhatnak a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, de arra is lesz mód, hogy a magyar hatóság a világ számos országából rövid úton visszaszerezze a hazai közkasszát megillető, de csalárd módszerekkel kivitt összegeket. A nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerint egyebek mellett ezek a legfontosabb elemei annak a nemzetközi megállapodásnak, amelyre ezen a héten bólintott rá az Országgyűlés.

– Az egyezmény több módszerre is lehetőséget ad – mondta lapunknak Pankucsi Zoltán. Elsősorban is arra, hogy a NAV információkhoz juthasson olyan külföldi ügyek, számlák, tranzakciók kapcsán, amelyek így vagy úgy, de honi szereplőkhöz kötődnek.

– Gyorsan kiderülhet, hogy valaki külföldön nagy értékű ingatlanokra, értéktárgyakra tett szert, miközben idehaza nemigen fizetett adót – hívta fel a figyelmet a minisztériumi vezető. – Ugyanis – folytatta – a hazai hatóság segítséget kap a magyar adóhiányt fedező külföldi pénzek, értékek lefoglalásában, emellett a NAV különféle adóvizsgálatok elvégzését is kérheti más államok szervezeteitől. Sőt, a magyar szakemberek akár részt is vehetnek a külföldi akciókban.

Lényeges, hogy a nemzetközi szabályok alapján az egyezményhez csatlakozó más államok nem tagadhatják meg az adatok kiadását akkor sem, ha adótitokról van szó, vagy ha az adott ország nem szerez adóügyi előnyöket az információk közlésével. Mindez Pankucsi Zoltán szerint azért igazán lényeges, mert az egyezmény nyomán számos adóparadicsomnak nevezhető, kedvező adózású államtól is érkezhetnek fontos dokumentumok Magyarországra.

– Minden bizonnyal érdekes ismereteket szerezhet a NAV a jövőben például a Kajmán-szigetek vagy Bermuda, Jersey, a Man-sziget és Ciprus hatóságaitól – mondta a helyettes államtitkár, majd megjegyezte: a nemzetközi megállapodást a banki kapcsolatokra, a banktitokra oly sokat adó Svájc, Liechtenstein, Szingapúr, Luxemburg és Ausztria is aláírta. Adatok tehát ezekről a helyszínekről is befuthatnak.

A minisztérium szakembere szerint az adóügyi információk széles körű, nemzetközi áramlásával Magyarország fontos eszközhöz jut a feketegazdaság felszámolásáért vívott küzdelemben. A hazai adóhatóságnak ugyanis lehetősége lesz arra, hogy felderítse az áfacsalások elkövetőinek pénzügyi hálózatát, amellett hogy a jövőben a nagy adótartozást felhalmozó személyek külföldi vagyonát is utolérheti. Pankucsi Zoltán magyarázatként hozzátette: az illegális összegek kimentésének megakadályozása azért fontos, mert a pénzügyi menekülőutak elvágása a további visszaéléseknek is elejét veheti.