Emiatt nem tudják lehallgatni

Egy korábban informatikatanárként dolgozó magyar fejlesztő szabadalmát használja egy új, az okostelefont lehallgathatatlanná tevő technológia. A katonai szintű biztonság viszont nem olcsó, mert egy memóriakártyába épített miniatűr számítógépen alapul – számol be az Origo.

hirdetés

Az amerikai nemzetbiztonság lehallgatásától is képes megóvni használóját a Secfone nevű, magyar fejlesztésű technológia. Az androidos mobilokhoz elérhető rendszer lelke egy háromszintű biztonsági pajzs, amelynek leglátványosabb eleme egy Németországban gyártott kriptográfiai chip. Ezt egy microSD-kártyába építve lehet a telefonba helyezni” – mondta az Origónak Zelenák János, a technológiát fejlesztő magyar cég képviselője a barcelonai Mobil Világkongresszuson.

2014022640

Egy miniatűr számítógép óvja a kulcsokat

A microSD-kártya tulajdonképpen egy miniatűr számítógép. Saját maga generálja azokat a kulcsokat, amelyeket a beszédhívások, üzenetek vagy egyéb internetes forgalom titkosításához használ a telefonra feltelepített alkalmazás. A bejövő hívások és adatok esetében a dekódolást is ez a lapka végzi. A titkosítás lényegét jelentő kulcsok soha nincsenek a lapkán kívül, azok nemhogy az internetre, de még a telefon memóriájába sem kerülnek bele. A kártya elektronikája viszont annyira érzékeny, hogy ha valaki megpróbálná ellopni belőle a kulcsokat, azonnal tönkremegy. Nem csoda, hogy maga a kártya is annyiba kerül, mint egy átlagos okostelefon, 90 ezer forintért lehet megvenni a Secfone-tól.

A szolgáltatáshoz microSD-csatlakozóval rendelkező telefon szükséges, azaz nem lehet kizárólag beépített memóriával szerelt okostelefonnal – például egy LG G2-essel – használni. Viszont a korábbi kriptokártya egy mozdulattal átköltöztethető egy újabb telefonba. A megoldás egyelőre csak Androidra érhető el, mivel a népszerű platformok közül ez az egyetlen nyílt forráskódú – tehát megvizsgálható működésű – mobilszoftver. Az iPhone zárt rendszerében nem tudnák garantálni, hogy a memóriába került adatok egyéb úton nem férhetők hozzá – írja a lap.

A Secfone-applikáció egyébként folyamatosan figyeli, hogy a telefon rendszerében más program megkísérli-e a hozzáférést a hangjelekhez. Ha ilyet észlel, azonnal leáll: a kémprogrammal fertőzött telefonokat ilyen módon képes kiszűrni.

Fotó: Forrás: FOTO-DA Stúdió/Balogh Tamás