Energiaital-fogyasztás: betiltanák

Egyre többet variálnak az energiaitalok összetételével a gyártók. A cél az adófizetés elkerülése, ugyanis a chipsadó bevezetése óta a hozzáadott koffeintartalmú energiaitalok adókötelessé váltak. Közben a fiatalkorúak még mindig veszélyes mennyiségben fogyasztják ezeket az élénkítő szereket – a hatóságok pedig a szabályozás szigorításán gondolkoznak, adta hírül a Pénzcentrum.hu.

hirdetés

Vizsgálja az energiaital-fogyasztás korlátozásának lehetőségét a gyerekeknél, tinédzsereknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. A helyzet azonban nem egyszerű. Mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen.

A Népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó bevezetésével ugyanis – az adófizetés elkerülése érdekében – sokan kezdtek trükközni az összetétellel. Így a korábbinál még többféle termék közül válogathatnak a fiatalok. Ráadásul az összetevők is igen sokfélék, nem ritka, hogy 17-20 alapanyag is megtalálható egy-egy energiaitalban, ami megnehezíti a vizsgálatot és hatásának felmérését, írják a cikkben.