Érdemes vigyázni a sófogyasztásra!

A túlzott sóbevitel nem csak magas vérnyomásban szenvedőknél okoz bajt. Nagyon úgy tűnik, mindenkinek érdemes vigyáznia, függetlenül nemtől, kortól és egészségügyi állapottól – írja az Origo.hu

hirdetés

A Delaware-i Egyetem (University of Delaware) által közölt tanulmányt négy amerikai orvos jegyzi. Megállapítják, hogy a túlzott sófogyasztás hátrányosan befolyásolja az erek, a szív, a vesék és az agy egészségét – függetlenül attól, hogy magas vagy alacsony a vérnyomás. A só és a vérnyomás közötti összefüggés már általánosan elfogadott tény. A betegeket ennek alapján osztályozzák is: ha a vérnyomásban változás áll be a só bevitelének növelésekor vagy csökkenésekor, akkor az illető sóérzékeny. Ha nem észlelhető változás, akkor sórezisztens. A káros hatások azonban az utóbbi kategóriába tartozókat is érintik. Elsősorban a vérerek vannak veszélyben, ugyanis az endothelium működésében állhatnak be változások – ez az ér belső szerkezetének egy része, melynek többek között szerepe van a véralvadásban és az immunrendszer működésében. A kutatók fontos megállapítása, hogy a vesék esetében alul működést okozhat a sok só.

Magyarország vállalta az élelmiszerek sótartalmának 16 százalékos csökkentését négy év alatt. Létrehoztak egy stopso.eu című honlapot, ahol minden fontos információt megtalálhatunk: tudományos cikkeket, ismeretterjesztő írásokat, recepteket, tippeket, vagy például a Magyar Pékszövetséggel kötött együttműködés dokumentumát. A kampány részeként elvileg beindult a lakossági tájékoztatás, az ipari szereplők informálása és a sótartalomra vonatkozó címkék bevezetése.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a nátrium nem egészen ördögtől való, ugyanis az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb makroelem. Azonban napi 1,5-2 grammnyi mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt számára. Átlagos bevitelünk csaknem teljes egészében a konyhasóból származik: 2 gramm nátriumot 5 gramm konyhasó ad ki. Magyarországon átlagosan ennek a háromszorosát fogyasztjuk.