Erdogan: Trump semmibe vette az 1980-as ENSZ-döntést

Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön. 

hirdetés

A török elnök nyilvános felszólalásában azt mondta: a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. “Trump bejelentése nem a kibékítésre, hanem a felforgatásra irányul” – fogalmazott. Hozzátette: “érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök”, döntése “tűzbe veti” a térséget.

A török államfő egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel egyaránt, valamint annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Binali Yildirim török kormányfő csütörtöki írásos nyilatkozatában elítélte a “felelőtlen” amerikai lépést, valamint hozzátette, hogy a döntés a palesztin-izraeli, továbbá a közel-keleti békefolyamatra nézve súlyos csapás, amely által a térségben “kinyílt Pandora szelencéje”.