Észak-Koreában halál vár a szappanoperák nézőire

A dél-koreai hírszerzés szerint mintegy ötven észak-koreai kormányzati és katonai vezetőt végeztek ki az idén nyilvánosan. Köztük van a kormányzó Koreai Munkapárt tíz tagja, akik azért kerültek kivégzőosztag elé, mert dél-koreai szappanoperát néztek, illetve hálapénzt fogadtak el, vagy szexuális viszonyba keveredtek – írja az Origo.

hirdetés

 

A kivégzettek egy részének az volt a fő bűne, hogy Kim Dzsongun leváltott nagybátyjának a szövetségesei voltak. A nagybácsit 2013 decemberében tartóztatták le és végezték ki államellenes bűncselekmények vádjával.

Észak-koreai disszidensek elmondták a brit Telegraphnak, hogy dél-koreai és kínai tévésorozatok kalózkiadásait csempészek hozzák be nagy mennyiségben az országba, és gyakran a feketepiacon árulják.

Hiába igyekszik a kormányzat megakadályozni, hogy az emberek tudomást szerezzenek a határon kívül történtekről, a mobiltelefonok terjedése miatt ez lehetetlen.

A hírszerzési jelentés szerint az északi hatóságok megnövelték a munkatáborok befogadóképességét, és hackerek csak az idén több ezer dél-koreai okostelefonhoz próbáltak hozzáférést szerezni álcázott játékalkalmazáson keresztül.