Ezért kevesebb a nők fizetése

Ha az oktatásban és munkatapasztalatban egyre kisebb az eltérés a nemek között, akkor miért térnek el még mindig a férfiak és a nők fizetései jelentősen – erre a kérdésre keresi a választ Claudia Goldin, a Harvard kutatója az új tanulmányában, írja az Index.hu.

hirdetés

A kutatás fő mondanivalója az, hogy a munka szervezésének és a munkahelyi jutalmaknak alkalmazkodniuk kell a társadalom és a technológia változásához. Jelenleg ugyanis nagyon sok vállalat jutalmazza azokat a dolgozókat, akik mindig rendelkezésre állnak és képesek sokat dolgozni. És ezek többségében a férfiak.

A közgazdász szerint tehát nem közvetlenül az előítélek miatt térnek el a fizetések, ezért sokkal fontosabb azt kutatni, hogy mi történik a nőkkel a munkahelyükön, mint azt, hogy miért pont épp azt a foglalkozást választják, amit választanak.

A férfiak akik kevesebb időt töltenek a gyerekeikkel és az idősebb rokonaikkal, sokkal rugalmasabban állnak a munkáltatóik rendelkezésére. Így a nők munkaereje, akik gyakrabban igényelnek rugalmas beosztást, drágább a vállalatoknak, mint a rugalmasabb férfiaké. Ez különösen a pénzügyi, üzleti és a jogi területeken érvényesül a kutatás szerint, míg a tudományos és mérnöki területeken egyenlőbbek a munkabérek.