Feltalálták az áramtermelő gumiabroncsot

A Goodyear a Genfi Autószalonon mutatta be legújabb gumiabroncs-koncepcióját, amely képes ármot termelni. A BH03 jelű tanulmány a keletkező nyomást és hőt alakítja villamos energiává, a piacra dobása azonban egyelőre még nem aktuális – írja az Origo.

hirdetés

 

A tanulmányabroncs által termelt villamos energia az autók hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát: a termoelektromos anyagok – az ultrafekete textúrának köszönhetően statikus állapotban a fény- és hőelnyelésből, mozgás közben a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező – hőt, a piezoelektromos anyagok pedig az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

Az érzékelők egy 3D-s hálózatot alkotnak, ez képezi a gumiabroncs belső szerkezetét. Az egyedi zajelnyelő futófelületen nagy vízelvezető csatornát alakítottak ki, amely csökkenti a vízen felúszás veszélyét. A Goodyear szerint a tanulmány érdekes új megoldásokat hozhat az abroncsgyártásban.