Folytatódik a kasszacsere

Nagyjából ötvenmilliárd forinttal több áfa érkezett a közkasszához a kereskedelem azon területeiről, amelyeken korábban komoly méreteket öltött a feketézés. Az adóügyi helyettes államtitkár elmondta: hamarosan újabb területeken, szolgáltatásoknál is kötelezővé teszik az új típusú kasszák használatát – írja az MNO.hu

hirdetés

Százhetvenötmilliárd forint – az idei esztendő első kilenc hónapjában ennyivel több forgalmi adót róttak le a hazai kereskedelem szereplői a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adóbefizetés növekedése nem csekély, pontosan 15 százalékos. A kedvező adat hátterében számos tényező húzódik meg a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerint.

Pankucsi Zoltán lapunknak úgy fogalmazott: az érték alakulásában egyértelmű szerepet játszott a gazdasági növekedés, a rezsicsökkentés és a reálbérek emelkedése – a fogyasztók zsebében ugyanis több pénz maradt. De bizonyosan lényeges volt az új típusú pénztárgépek bevezetése is, így ma már jóval kisebb lehet a feketegazdaság a kereskedelemben. Ezt a következtetést egy részadatból vonta le a helyettes államtitkár.

A százhetvenötmilliárdos emelkedésből ugyanis majdnem ötvenmilliárd az ágazat azon részterületeihez kapcsolódik, amelyekben korábban – a hatósági tapasztalatok szerint – jelentős méreteket öltött az adócsalás, a számla nélküli adásvétel.

– Ráadásul – tette hozzá Pankucsi Zoltán – az érintett területek szereplői – vagyis például az élelmiszer- és a ruhaboltosok, vagy a használt cikkekkel kereskedők – forgalmi adófizetése 23 százalékkal szárnyalta túl a tavalyit. Az emelkedés tehát kiugró.

– A kereskedelem folyton növekvő adóügyi adataiból arra is következtetni lehet, hogy a vállalkozások nem csak eladáskor, de az árukészlet megvételekor is ügyelnek a számlára, tehát az ügyletek is legálisak – magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve: az új pénztárgépek üzembe állításának sikeréhez nem férhet kétség, a rendszer eredményei tízmilliárdokban mérhetők.

Érdeklődtünk arról is: mikor és milyen keretek közt bővíti a kormányzat azoknak a vállalkozóknak a körét, amelyet új típusú pénztárgép használatára kötelez a jogszabály. – A viszonyok tisztulása közös ügy – kezdte válaszát a helyettes államtitkár –, az adóelőírások betartatása a legálisan működő vállalkozások mellett a vásárlók, az állampolgárok érdekét is szolgálja. Nem kétséges, hogy az új kasszarendszer már bizonyított, a szisztéma kiterjesztése előtt így különösebb akadályok nem állnak.