Fordulatot hozhat a fapados hitel

Idő és fáradtság, no meg pénz kell a kiváltáshoz

Megjelentek a könnyen és gyorsan, ráadásul mindenféle kötöttségek nélkül folyósítható hitelek hirdetései a használt autós portálokon. A kamatok magasak, de nem kiugróan magasabbak, mint a lízingügyletekéi – írja a Magyar Nemzet online kiadása.

hirdetés

A lap beszámolója szerint szabad felhasználású személyi kölcsön ingatlan- és autófedezet nélkül, minimum 250 ezer forint nettó havi jövedelem és minimum hároméves folyamatos munkaviszony, magyar vagy uniós állampolgárság kell, hogy miénk legyen álmaink autója, akár öt-hat millió forintért is.

A hitelt bizonyos szolgáltatóknál igényelhetjük online is, és a pénz, ha egyébként minden rendben van, mert nem vagyunk mondjuk rossz adósok, egy hét múlva meg is érkezik a megjelölt bankszámlára.

Mennyivel egyszerűbb ez, mint az autóhitel eltörlése óta általánosan alkalmazott lízing. A hagyományos hitel eltűnésének az oka, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) március 15-i életbelépése után a törvény már nem ad lehetőséget az úgynevezett opciós vételi jog kikötésére, ami eddig magát a fedezetet biztosította a finanszírozók számára. Ezzel lehetetlenné vált, hogy amikor az ügyfél elmarad a részletek fizetésével, a bank birtokba vegye, majd újra értékesítse a hitel fedezetéül szolgáló gépjárművet, és a befolyt vételárból lezárja a fennálló tartozást.

Marad tehát magánszemélyeknek is a lízing, ez azonban új forma mindazoknak, akik nem működtetnek céget, és nem jártasak a céges ügyek intézésében. A törvény szerint a fogyasztói hitelek esetében a kölcsön ára a jegybanki alapkamatnál legfeljebb 24 százalékkal lehet magasabb. A plafon híján a lízingpiacon elérhető a 8–10 százalékos thm is, de nem ritka, hogy a 20–30 százalékos kereskedői jutalékot is tartalmazó autólízingek thm-értéke akár a 35–40 százalékot is eléri. A Ptk. változásával új költségek is keletkeztek a lízingeléskor. Ilyen a szerződés hitelbiztosítéki nyilvántartásba rögzítésének hétezer forintos díja. Emellett az ügyfeleknek fel kell keresniük egy közjegyzőt is. Ez egy személy esetében ötezer forint költséget jelent, de az adóstársnak is nyilatkoznia kell – ugyanennyiért.