A francia liberális kormányt nem érdekelte a Notre-Dame

Hogyan gyulladhatott ki a keresztény világ egyik jelképe, láthatóan miért nem volt terve a tűzoltóknak és a polgári védelemnek ilyen esetre, és hogyan terjedhetett ilyen gyorsan a tűz a Notre-Dame-ban? Ezekkel a jogosan felmerülő kérdésekkel foglalkozott cikkében az Origo.hu

Órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, ahogy arról mi is beszámoltunk ITT. Gyakorlatilag az egész világot megrázta az, ami a székesegyházzal történt és szinte mindenkiben felmerült az idegenkezűség, a felelőtlenség, akár a terrorcselekmény gyanúja. Hogy valóban mi áll a tűz hátterében, azt csak találgatni lehet, azonban néhány egyértelműnek tűnő hibát észrevehet bárki, aki elolvassa a beszámolókat.

Először is, tűzoltók vezetői és a belügyi vezetők nyilatkozatai azt mutatják, a tűzoltók és rendőrök irányítása kaotikus volt. Hétfő este a francia belügyminisztérium például arról tájékoztatott, hogy a tűzoltók nem biztosak abban, hogy el tudják oltani a tüzet. Valójában úgy tűnik, nem is sikerült, az épület addig égett, amíg volt éghető anyag.

Az alapján pedig, hogy a hírek szerint sem az épületbe bemenni, sem pedig vízbombákkal oltani nem mertek kiderül, a francia szakemberek egyáltalán nem készültek fel rá, hogy a székesegyház valaha lángra kaphatna. Pedig, például a Pécsi Nemzeti Színháznál is rendszeresen tartanak gyakorlatot arra az esetre, hogy egyszer tűz keletkezne. Hogy lehet tehát, hogy a világ kereszténységének és az egyetemes kultúrának az egyik jelképével kapcsolatban ez nem merült fel?

Emellett szakértők egybehangzóan állították, hogy ekkora tűzhöz rengeteg éghető anyag kell, ami a felújítás miatt ott lévő építési anyagokat jelenthette. A rendőrség azt is közölte, este hét óra előtt tíz perccel (amikor a Notre-Dame kigyulladt) a munkások már nem voltak a területen. Ez viszont azt jelentette, hogy nem voltak szigorú biztonsági intézkedések a felújítással kapcsolatban.

Az épület amúgy is rémisztő állapotban volt, sokszor kövek hullottak le a falakról. Az amerikai CBS televízió riportja már 2018 márciusában arról szólt, hogy a templom gyakorlatilag az összeomlás határán van – írja a Mandiner.hu. A felújítás 185 millió dollárba került volna az akkori számítások szerint, ebből a francia kormány a riport időpontjában 50 millió dollárt tudott állni. Vagyis a valamivel több mint ötven milliárd forintnyi összegből kevesebb, mint 15 milliárdnyit szánt Emmanuel Macron kormánya Franciaország egyik jelképére, sőt később még ebből az összegből is elvont 2 és félmillió eurót.

hirdetés

Hirdetés