Hackerek kukkantottak bele Obama levelezésébe

Barack Obama amerikai elnök levelezésének nem bizalmas részét is olvashatták azok az orosz hackerek, akik tavaly hatoltak be a Fehér Ház számítógépes rendszerébe – írja az Origo.

hirdetés

A források hozzátették: arra továbbra sem utal semmi, hogy a számítógépes kalózok az elnök személyes e-mail fiókjához is hozzáfértek volna. Olyan levelezési archívumban tudtak keresgélni, amelyek fehér házi illetékesek e-mailjeit tartalmazták, köztük levélváltásokat is Obamával.

A Fehér Ház nemrégiben erősítette meg, hogy orosz hackerek tavaly – a külügyminisztériumon keresztül – behatoltak számítógépes rendszerébe, de sietett közölni, hogy bizalmas információhoz nem fértek hozzá.

A lap szerint viszont a behatolás jóval mélyebbre ható és aggasztó volt, mint azt hivatalosan elismerik. Tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times egyebek között azzal érvelt, hogy még a nem bizalmas üzenetek is tartalmaznak kényes információkat, hiszen vannak köztük például üzenetváltások diplomatákkal, levelezések hivatalos eseményekről vagy személyi mozgásokról.