Hamis Facebook-profil? Jön a büntetés!

Noha a közösségi oldalak szabályzata tiltja a hamis profilok létrehozását, egyre többen regisztrálnak kedvenc színészük, műsorvezetőjük vagy énekesük nevében, majd képeiket ellopva szabadon posztolgatnak, átverve ezzel a rajongókat – írja az Origo.

hirdetés

 

A szaporodó visszaélések a magyar hírességeket is egyre inkább bosszantják, például ha Ördög Nórát, Liptai Claudiát vagy Dér Henit próbáljuk megtalálni a Facebookon, több oldalon is át kell rágni magunkat, mire a valódira bukkanunk. Dr. Mayer Erika internetjogász szerint jogsértést követ el, aki más adataival visszaél, a követők pedig csak a gyanús jelekből jönnek rá, hogy átverték őket.

“Más személyiségével visszaélve hamis profil létrehozása elsődlegesen polgári jogba ütköző személyiségi jogsértést valósít meg, mint például a jó hírnév és becsület megsértése, képmással visszaélés, magánélet tiszteletben tartásához fűződő jog megsértése, személyes adatok jogosulatlan felhasználása. A legnagyobb szankció a jogsértéstől való eltiltás mellett a sérelemdíj fizetésére kötelezés lehet, amely ilyen esetben valószínűleg milliós nagyságrendű is lehet. Előfordulhat, hogy a hamis profillal már bűncselekményt is elkövetnek – jellemzően az emberi méltóság megsértését megvalósító bűncselekmények tartozhatnak ide -, és ez esetben már büntetőjogi szankciókkal is számolni kell” – mondta dr. Mayer Erika.

A szakember elmondása szerint a Facebook szabályzata kifejezetten tiltja a nem valós adatokkal létrehozott profilt, de ennek ellenére nem tud minden egyes esetet előzetesen ellenőrizni, bár bekérhet gyanús esetekben személyazonosságot igazoló okmányt. “A jelentés funkció használatát tudom javasolni, azonban előtte érdemes az oldalról közjegyzői bizonyítványt beszerezni a későbbi jogérvényesítés érdekében.”

A felhasználó csak akkor veszi észre, hogy hamis oldalt követ, mikor valami gyanús poszt vagy kép kerül fel az oldalra. Célszerű jól körbenézni, mielőtt egy ismert ember oldalát követjük, és meggyőződni róla, hogy nem átverés áldozatai vagyunk. Az internetjogász nem tud olyan esetről, hogy Magyarországon jogi következményei lettek volna hamis oldal létrehozásának, létük azonban azokat zavarja leginkább, akik érintettek a témában.

A cikk itt folytatódik.