Hátul kullog Baranya, Somogy, Tolna

Hatalmas a szegénység, de van remény

Négy magyar régió, köztük Dél-Dunántúl is bekerült az EU 20 legszegényebb régióját összegző listába. Az Eurostat a 2013-as árszínvonal alapján hasonlította össze a régiók egy főre eső GDP-jét, pontosabban hasonlította a 2013-as EU 28-as átlaghoz – írja az Index.

hirdetés

Ebből az jött ki, hogy Belső-London a leggazdagabb, itt az EU átlag 325 százaléka volt az egy főre jutó bruttó össztermék, Észak-Nyugat Bulgária pedig a legszegényebb az unióban, ahol csak az átlag 30 százaléka a GDP. Technikailag a legszegényebb régió Franciaországhoz tartozik, ez Mayotte, ami viszont egy Afrika és Madagaszkár közötti sziget, szóval nem Európában van.

A nyolcadik legszegényebb régió viszont Észak-Magyarország, ahol az EU GDP-átlag 40 százaléka jut csak egy főre, a 11. az Észak-Alföld, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld pedig a 12. helyen osztozik. A 20 legszegényebb helyen, a francia tengerentúli területet leszámítva, Lengyelország, Románia, Bulgária és Magyarország régiói osztoznak, a legszegényebb 15-be viszont csak bolgár, magyar és román régiók jutottak.