HCS az ÖPE-t támadja

Horváth Csaba az Értelmiségi Klubbal 25 éve szervez vitafórumokat. Állítja, ők soha nem jópofáskodtak a vitafórumokon – nyilatkozta a Bama.hu-nak.

hirdetés

Amint arról a Bama.hu beszámolt, vitasorozatot kezdeményezett Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület pécsi polgármesterjelöltje. Erre az összes pécsi polgármester-jelölt meghívást kapott, ám eddig egyiken sem jelent meg Kovács Ágnes, a baloldal civil jelöltje, valamint Páva Zsolt jelenlegi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje.

Utóbbi a Dunántúli Napló érdeklődésére azt mondta, a következő két fórumot is kihagyja, arról azonban nem beszélt, elmegy-e az Értelmiségi Klubba (ÉK), ahova október 9-re, este hét órára kaptak meghívást a pécsi polgármester-jelöltek. Kovács Ágnes azt közölte, részt vesz a „Vasutasban” tartandó rendezvényen.

Mindennek kapcsán az egyik közösségi oldalon bejegyzést tett közzé Horváth Csaba, az ÉK elnöke. Azt írta, az ÉK 25 éve szervezi a bemutatkozó fórumokat. Mindenki, aki a múltban már részt vett valamelyik ilyen rendezvényükön, mindig meg volt elégedve annak tisztességes és kulturált hangnemével. Igaz, a náluk való részvétel soha nem volt ”jópofáskodás”, nemcsak a műsorvezető kérdéseire, hanem a közönség hozzászólásaira is válaszolni kellett.

Éppen ezért nem tartja sem etikusnak, sem intelligensnek, ha egy indulni kívánó jelölt szervez olyan fórumokat, amiket annak idején ők találtak ki. Sajnálattal, de tudomásul veszik azt is, hogy most már nem mindenki vesz, avagy „vehet részt” a rendezvényeiken, de megszervezésével tartoznak minden tisztességes állampolgárnak és a pécsi civil öntudatnak is.

A Dunántúli Napló megkeresésére Horváth Csaba hozzátette, utóbbi megjegyzésével arra célzott, hogy a Fidesz jelöltjei (nemcsak Pécsett, másutt is) a korábbiakkal ellentétben már nem vesznek részt vitákon. Ez a tavaszi országgyűlési választások előtt is így volt – Horváth Csaba szerint ez nem egyedi döntésük miatt alakulhatott így, hanem „központi” utasításra.

Az ÖPE közleményben reagált:

“Az Összefogás Pécsért Egyesület értetlenül áll Horváth Csaba Dunántúli Naplóban tett nyilatkozatával kapcsolatban. A pécsi civilek és Kővári János által kezdeményezett polgármester-jelölti vitasorozat nem politikai vita, amiket az Értelmiségi Klub korábban szervezett, hanem szakmai, a város jobbítását célzó programokról szóló párbeszéd. Az ÖPE által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás válaszaiból is kiderül, hogy a megkérdezettek 90 százaléka fontosnak tartja, sőt elvárja, hogy az önkormányzati választás előtt szakmai vita valósuljon meg a jelöltek között.

Aki ezeken a vitákon nem jelenik meg, egyértelmű üzenetet küld a pécsieknek, hogy számára csak a politikai hatalom megtartása vagy megszerzése a fontos, a nyílt és őszinte párbeszédben nem érdekelt, és ezzel semmibe veszi a városban élőket.

Az Összefogás Pécsért Egyesület rendületlenül hisz a párbeszédben, a szakmai viták fontosságában, mert a város és a pécsiek számára ez elengedhetetlen, hogy a választói akaratukkal megfontoltan tudjanak élni.

A következő vitára szeptember 30-án kerül sor, este 6 órától, a Tudásközpontban, a témája: kultúra, oktatás, egészségügy, azaz a város jövőbeni társadalompolitikája. Néhány megvitatandó kérdés:

– Lehet e Pécs a kultúra fellegvára?
– Meghatározhatja e a város az oktatás rendszerét, célját az államosítás után?
– Egészséges e az egészségügy állapota?
– Hogyan teremthetünk esélyt a szegénység leküzdésére?

Az Összefogás Pécsért Egyesület minden pécsit vár szeretettel” – írták.