Hódinvázió a hazai folyóknál

Ketyeg az ökológiai bomba a hazai vízfolyások mentén. Méghozzá egy olyan, amelyet ismét az ember élesített be a természet egyensúlyának megbontásával. Ezúttal azonban természetvédelmi célzattal történt a beavatkozás – írja a Nol.hu.

hirdetés

A főszereplő az európai hód, melyet a XIX. században levadásztak, így eltűnt hazánkból, ám az ausztriai betelepítések miatt a rendszerváltás táján újra megjelent a Szigetközben. Ezen felbátorodva a WWF Magyarország 1996-ban nagyszabású hód-visszatelepítési akcióba kezdett, amelyet több hullámban 2008-ig folytatott, s ennek során összesen 234 rágcsálót engedtek szabadon az ország különböző részein – jelent meg a Népszabadság online kiadványában.

A nagyszabású sajtónyilvánosságot kapott akcióval mindenki elégedett volt, legfőképp a hódok, amelyeknek száma mára – jóllehet évente általában csak 1-2 utódot hoznak a világra – természetes ellenség híján (miután azokat is kiirtottuk) megsokszorozódott. Mint Czabán Dávid biológustól – aki az elmúlt években a WWF megbízásából végzett Győr-Moson-Sopron megyében hódmonitorozási vizsgálatokat – megtudtuk, egyedül e nyugati megyénkben 800-1000 példány élhet, a Szigetközben 500, de a Hanságban is 230, és vannak családok a Rábán és a Répcén is.

  • vackor

    Engem speciel a varjúinvázió sokkal jobban bosszant.