Ideges lett Orbán az amerikaiak miatt

Teljesen meglepte Orbánt a beutazási botrány – írja a Népszabadság cikkére hivatkozva az Index.

hirdetés

Orbán Viktor kifejezetten ingerült a beutazási botrány miatt, különösen azért, mert az ügy teljesen váratlanul érte – és ugye nem sok olyan ügy van ma Magyarországon, ami őt igazán meglephetné. A Népszabadság belsős információi alapján Lázár tegnapi barátságos, már-már meghunyászkodó tűzoltóakciója ellenére Orbán Viktornak az a véleménye, hogy ez egy nagyon komoly ügy, amit nem szabad elbagatellizálni – írja az Index.

A lap szerint Orbán azért is lehet különösen ingerült, mert a beutazási tilalmat kiváltó egyik ügy, a Bunge megvesztegetése júniusban történt, azóta nem tett semmit a hatóság. A kormánynak az is feltűnhetett volna, hogy Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkár – vele fog tárgyalni Szijjártó Péter Washingtonban – október elején már nem csak az Orbán-kormány oroszbarátságát, hanem a “a gyengülő demokrácia és a korrupció kettős rákfenéjét” is aggasztónak nevezte.

A botrány súlyát a Népszabadság szerint jól jelzi, hogy a kormányzatban vannak olyanok, akik az amerikaiaknak már egyenesen hálásak, hogy nem az önkormányzati választás előtt robbantották ki a botrányt. És van, aki szerint a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság félrevezető cikke nélkül nyilvánosságra sem került volna az egész – azaz a felelősséget van, aki szívesen rátolná az eddig érinthetetlen, de a cikkel valóban érthetetlen hibát vétő Habony-körre.