Így csalja el cége a fizetését!

Nyolc órában jön a stressz

A munkabérrel kapcsolatos szabályok betartását ellenőrizte a munkaügyi hatóság tavaly október és november között, az eredmény lesújtó. A Napi.hu megmutatta, miért és hogyan csalnak a cégek.

hirdetés

Bár a hatóság hangsúlyozza, hogy a munkaügyi ellenőrzések és az ezek nyomán indult eljárások egy része még folyamatban van, a jelentés elkészítésekor a munkáltatók 86 százalékánál találtak valamiféle problémát, ami az ott dolgozók 67 százalékát érintette.

Az akciósorozat során elsősorban az építőipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és vagyonvédelmi munkáltatókat vizsgálták, az ellenőrzések fókuszában pedig a kis- és nagyobb volumenű építkezések, különböző kereskedelmi egységek (boltok, áruházak, standok, pékségek), vendéglátó-ipari egységek (éttermek, szálláshely szolgáltatók), illetve a feldolgozóipari munkáltatók voltak.

A legtöbbször a nyilvántartással kapcsolatos szabályok megsértése miatt intézkedtek a munkaügyi felügyelők, ez tette ki az összes eset 35 százalékát. Mintegy 21 százalékot vitt el a feketefoglalkoztatás, de 20 százalékot hozott a munkaidőre vonatkozó szabályok megsértése is. Ez utóbbinál például jellemző, hogy a munkáltató nem rögzíti a nyilvántartáson a munkaidő kezdő és befejező időpontját. Bár ez elsőre nem tűnhet akkora problémának, ám ez szabálytalanság könnyen leplezni tudja a napi maximális munkaidő túllépését, illetve akár a rendkívüli munkavégzést is.

A hatóság azt is vizsgálta, hogy a magyar cégek, miért csalnak. A feketefoglalkoztatásnál például azt emelik ki, hogy a munkaadók egy része továbbra is kockáztat, mivel bizonyos cégek nehezen megközelíthető “eldugott helyen” működnek vagy rövid ideig tevékenykednek, így pedig bíznak az ellenőrzések elmaradásában.

Egyszerűsített foglalkoztatás során gyakori, hogy megpróbálja “elbliccelni” az alkalmi munka havi korlátját meghaladó munkanapok bejelentését. Előfordul még az adminisztrációs hibára való hivatkozás, vagy az a magyarázat, hogy próbaidő után kívánta bejelenteni a munkavállalót a munkáltató. Tipikus “kifogás” az is, hogy a munkavállalók bejelentéséhez szükséges adatait időben leadták a könyvelőnek, de a könyvelő elmulasztotta a bejelentésüket – írja összefoglaló jelentésében a hatóság.