Így kopasztjuk meg a külföldi turistát

Budapesten rengeteg helyen lehet pénzt váltani, ám a turisták által látogatott pontokon, pályaudvarokon, a reptéren, a Váci utcán kirívóan lehúzós áron veszik az eurót, dollárt és a többi valutát, van, ahol 1 eurót 243 forintért vesznek. Igazából ezeknek a helyeknek a zömét egy cég, az Interchange üzemelteti – írja a Hvg.hu.

hirdetés

A portál beszámolója szerint az ilyen irodák előtt közel-keleti külsejű férfiak leszólítják a váltani igyekvőt, hogy inkább nekik adja el az euróját vagy vegyen tőlük dollárt. A hatóságok semmiben nem találnak kivetnivalót, még abban sem, hogy virágzik a kézből történő pénzváltás pár méterre onnan, ahol tábla figyelmeztet annak törvénytelenségére.

Ha jót akarnak, nem itt a reptéren váltanak pénzt, inkább fizessék ki kártyával a két jegy árát és a városban váltanak valahol forintot – világosította fel két külföldi barátunkat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az ott található BKK-iroda egy alkalmazottja, amikor a Magyarországra érkezett ismerőseink arról érdeklődtek, hogyan is tudnának jegyet venni és ahhoz magyar forintot beszerezni.

Eurót ugyanis 243 forintért, dollárt pedig 181 forintért vesz az egyik pénzváltó a budapesti nemzetközi repülőtéren. Akkor, amikor a hivatalos, jegybanki középárfolyam 310 forint az eurónál, és 230 forint a dollárnál.

És ez nem csak idei nyári jelenség. A hvg.hu egyik munkatársa tavaly november végén például ugyanitt egy euróért csak 235 forintot kapott volna – venni meg 328 forintért tudott volna (az MNB hivatalos árfolyama 299 forint körül járt). Ennél még a bankfiókokban is jobb árfolyamokkal lehet és lehetett akkor is találkozni (290 forintos euróvételi árfolyam volt akkor a bankoknál, amikor a reptéri pénzváltónál 235), pedig a péntintézeteknél általában kedvezőtlenebb árfolyamon lehet valutához jutni, mint a pénzváltók nagy részénél.

Sok ember számára nyilvánvaló, hogy külföldi úton a gépről vagy a vonatról leszállva nem szabad pénzt váltani, hanem a városban kell a kedvezőbb árfolyamok közül választani. Csak éppen nem mindenki ennyire körültekintő.