Íme a 100 leggazdagabb magyar

Költsünk másra, ne iratokra

Ismét Csányi Sándor vezeti A 100 leggazdagabb 2017-as listáját, ahová idén hét új nábob érkezett. A Befolyásbarométer dobogójára pedig újra Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János került. A lista a Napi.hu gondozásában jelent meg. 

hirdetés

Tavaly újabb 60 milliárddal, 260 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után hetedszer lett a leggazdagabb magyar – derül ki a Napi.hu kiadásában idén immár tizenhatodik alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványból.

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 200 milliárd forinttal (akinek becsült vagyona egy év leforgása alatt 25 milliárddal emelkedett). A harmadik helyre pedig – három év után újra – az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György került, akinek vagyona 2016-ban 180 milliárd forintra nőtt – holott az értékelésbe nem számítottuk be a Docler-cégcsoport és Gattyán magyarországi magánvagyonát, utóbbi egy része ugyanis továbbra is adóhatósági zár alatt van, hiába nyert pert jogerősen az Európai Bíróságon.

Az ingatlanfejlesztő Demján Sándornak idén meg kellett elégednie a negyedik hellyel, hiába növelte vagyonát egy év alatt a harmadával, 160 milliárd forintra. Az utóbbi egy évben a legnagyobb ugrás Mészáros Lőrinchez és családjához köthető. A felcsúti polgármester-üzletember a 2016-os 31. helyről idén az ötödikre katapultált, becsült vagyona egy esztendő leforgása alatt csaknem százmilliárd forinttal gyarapodott, így már eléri a 120 milliárd forintot.

Idén az abszolút lista hatodik helyéig jutott az egykori listavezető Széles Gábor (112 milliárd forint). Tőle alig van már lemaradva a az MPF-csoport többségi tulajdonosa, Felcsuti Zsolt, akinek nemcsak becsült vagyona (110 milliárd forint), de az elemzők által vélt befolyása is dinamikusan nő. Szintén a “százas klubba” tartozik még a lista nyolcadik helyezettje, a Wallis-tulajdonos Veres Tibor (108 milliárd forintos becsült vagyonnal).

Ettől a határtól egy orrhosszal van már csak lemaradva a friss lista kilencedik helyére került, a 2011-es 31 milliárd óta lendületesen gyarapodó, a Jász-Plasztik-cégcsoportot vezető Kasza Lajos (98 milliárd forint). A médiavállalkozó Rákosi Tamás 92 milliárd forinttal a tizedik a 2017-es rangsorban. Bár korábban sokan békekötést jósoltak, mégsem egyezett ki a kormányfő és egykori legfőbb gazdasági bizalmasa, Simicska Lajos, aki a 2015. februári látványos szakítást követően fokozatosan háttérbe szorult – ezzel együtt a nagyvállalkozó látható becsült vagyona egy év alatt alig lett kisebb, hárommilliárddal 80 milliárd forintra csökkent, amely idén a tizenegyedik helyre juttatta.

További részletek és még több infó a napi.hu oldalán.