Ingyenes program a kertészeknek

Ilyen dolgokkal szembesülnek majd a gyerekek

Ingyenes képzést, tanácsadást, vetőmagot és szerszámokat is kaphatnak azok a városlakók, akiknek van legalább hét négyzetméter megművelhető földjük egy, a szaktárca által támogatott program révén – írja a Bama.hu.

hirdetés

Egy talpalatnyi, hét négyzetméteres megművelhető terület, vagy ekkora méretű balkonláda a beugró a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott, a Városi kertészek program nevet viselő pályázathoz. További feltétel, hogy a jelentkezők kizárólag városlakó, tizennyolc-negyven év közöttiek lehetnek.

A sikeresen pályázók hatnapos, ingyenes képzésen (igaz, Budapesten) vehetnek részt, ahol a vegyszermentes zöldségtermesztés alapfogásait sajátíthatják el, tavasszal vetőmagokat és a kertészkedéshez kellő szerszámokat is kapnak. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy tapasztalataikról írásos beszámolót készítenek.

Amint azt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban bejelentette, a most induló program kísérleti, ami később bővülhet a megcélzott terményeket és a képzési helyeket illetően is.

A programmal a szaktárca célja, hogy segítse a háztáji termelés újraindítását, ami 30–40 évvel ezelőtt még természetes volt városias környezetben is: a kertvárosokban, a ház körüli kertekben foglalkoztak zöldség-gyümölcs termesztéssel az ott lakók.

Bár kivételek természetesen ma is vannak, de jelenleg nemhogy a nagyobb településeken, hanem a falvakban is egyre kevesebben tartanak fent háztáji gazdaságot. Az állattartás szinte teljes egészében kiment a divatból, legfeljebb tyúkokat tartanak néhány helyen, sertést, szarvasmarhát, más haszonállatot viszont már alig. Meglepő jelenség, hogy a községekben a házakhoz tartozó kertek egyre nagyobb részét hagyják parlagon a tulajdonosok, sőt, sok helyütt már egyáltalán nincs is veteményes, az egykori ágyások helyét pázsit, rosszabb esetben gaz takarja.