Innen kellett újjáépíteni az országot

Magyarország nemzeti vagyonának 40 százaléka pusztult el a második világháború alatt. A nemzeti jövedelem (GDP) 1945-re az előző évi felére csökkent, az ország pedig romokban hevert. Hogyan és mikorra sikerült helyreállítani Magyarország gazdaságát? ezekre a kérdésekre kerete a választ az Origo.hu.

hirdetés

A veszteségek nagyjából negyedét 1944 végén az országból elmenekülő nyilasok és németek okozták, amikor a használhatónak tűnő gyárakat leszerelték, és egyéb értékek társaságában elvitték. A háborús károk háromnegyed része a harci események, a bombázások és a szovjet hadsereg tevékenysége nyomán keletkezett.

A mezőgazdaságban is óriási károk voltak. A juh- és sertésállomány 80 százaléka veszett oda, míg a szarvasmarha-állomány az 1938. évi szint felére csökkent.

A legsúlyosabb veszteség a közlekedést érte, hiszen itt a nemzeti vagyon közel 60 százaléka semmisült meg. Híd lényegében nem maradt épen, a visszavonuló német csapatok fölrobbantották a Duna és a Tisza hídjait. Mozdonyok, vasúti kocsik és a gépjárművek terén is óriási volt a veszteség, írják a cikkben.

A helyreállítás első lépéseit 1945 tavaszán az élet legalapvetőbb feltételeinek megteremtése jelentette. A legégetőbb feladat azonban az élelmiszerellátás és – részben ezzel összefüggésben – a közlekedés megszervezése, helyreállítása volt.

Az előtte-utána fotókat ide kattintva tekintheti meg.

  • Kovács

    “Köszönjük” a nácikollaboráns Horthynak és nyilas bűnsegédeinek, hogy ezt tették az országgal, és hogy háborús tetteikkel előidézték a szovjet megszállást!